Pinguinii, păsările care nu pot zbura

Pinguinii trăiesc numai în Antarctica, nu și la Polul Nord. Ei au mărimi diferite, de la 30 de centimetri la peste doi metri. În sezonul rece, pinguinul imperial se îndreaptă către Polul Sud, acolo unde are o sarcină vitală. Trebuie să-și crească puii în cel mai ostil climat.

Femela face un ou pe care îl pune la picioarele masculului care va proteja și ascunde oul sub corpul său. În Antarctica, condițiile de viață sunt extreme. Vânturi puternice și temperaturi extrem de scăzute.

Oul rămâne așezat pe picioarele masculului, pentru că în două minute ar îngheța. Timp de două luni, femela plecă, înoată, se hrănește. În toată această perioadă, masculul are grijă de ou și pierde 40% din greutatea corporală.
După două luni, femela revine la cuibul masculului, recunoscându-l după glas. Femela revine chiar în ziua în care puiul trebuie să iasă din ou. Ea are stomacul plin cu pește care nu putrezește și va servi ca hrană pentru pui.

Un adevărat ritual de împerechere

Pinguinii masculi Gentoo au un adevărat ritual de cerere în căsătorie a partenerei. Ei aleg o piatră fină pe care o așează în cuib. Masculii se luptă între ei pentru a cuceri cele mai frumoase exemplare.

În anul 2018, cercetătorii cu ajutorul unei drone au descoperit în nordul Antarcticii peste 1,5 milioane de pinguini.

Se presupune că pinguinii fac parte dintr-o colonie veche de peste șase decenii. Există 17 specii de pinguini, cei imperiali ating înălțimea de peste 1,7 metri, iar cei mai mici au înălțimea de 40 centimetri.

Pinguinul Gentoo atinge la înot o viteză de 35 km/h. Coloritul este un camuflaj care îl ajută să se ascundă în apele tulburi ale oceanului. Un pinguin trăiește între 20 și 30 de ani. Jumătate de viața sa o petrece în apă. Glanda supraorbitală, situată deasupra ochilor, filtrează sarea care nu ajunge în sânge.

Pinguinii sunt fideli și se împerechează cu aceeași femelă pe toată durat vieții lor și își amenajează cuibul în același loc.

Lucruri interesante despre pinguini

1. Toate cele 17 specii de pinguin cunoscute trăiesc exclusiv în emisfera sudică.

2. Cu o înălţime de circa 1,20 metri şi o greutate ce poate atinge 45 kilograme, pinguinul imperial este cel mai înalt dintre toate speciile. Vieţuieşte în Antarctica, unde se scufundă pentru a se hrăni cu peşti şi crustacee. Cel mai mic este pinguinul pitic, cu o înălţime de doar 40 de centimetri şi o greutate de până un kilogram.

3. Cel mai rapid este pinguinul Gentoo, despre care se pune că înoată cu o viteză ce poate atinge 36km/h.

4. Coloritul pinguinilor este o chestiune ce ţine de camuflaj: spatele negru îi ajută să se ascundă în adâncul întunecat al oceanului, evitând, astfel, prădători precum focile, iar pieptul alb îi ajută să treacă neobservaţi pe suprafaţa lucioasă a apei.

5. Fosilele descoperite atestă că primele specii de pinguin au apărut în urmă cu aproximativ 60 de milioane de ani, ceea ce înseamnă că un strămoş al păsării de astăzi a supravieţuit evenimentului ce a provocat dispariţia dinozaurilor.